NEWS        OFFICE        PROJECTS       PUBLICATIONS       CONTACT

Xinqiao Logistic Park  


The Shou County Singapore Bridge International Logistics Center is located in the north Western area of the Hefei/Lu’an Aerotropolis adjacent to the new Xinqiao Airport and covers an area of 195 hectares (2929.17 mu). The development is set up in several clusters, such as a Aerospace Industry zone, a Comprehensive Industry zone , and a Value Added Logistic Service and E-Business Zone for 75,000  employees, as well as housing estates for over 12,000 units and 306,000 m2 of commercial space . The area is developed according to balanced principles of working and living in a large landscape area A meandering park through the area connects several uses from offices to housing as well as public facilities like schools and community services. The site is centrally connected by a light rail, which  currently has its terminus on the east side of the site, on Mugang Road, the centrally east-west axis through the site. The areas developed for Phase I are comprised of two 100 Mu parcels along the northeast side of the site, along the main artery of Xinqiao Road.

As the site accommodates several industrial and office uses as well as residential areas and schools, it was the goal to create a harmonious coexistence of the differen programs, while allowing a permeable urban fabric to be traversed by pedestrians and bicyclists to allow access to schools, kindergartens, and community service buildings as well as the retail along the central Mugang Road. An important aspect of the permeability is to allow access from neighboring residential estates in the north and south of the site to have direct access to the light rail station in the western center of the site as well as to the retail area along the central Mugang road, which will serve the entire district.

The design intention of the overall area is to create a network of quality green space through the site. This is achieved through the compact design of each development area and cluster, each with its own identifiable quality. The slight rotation of several blocks creates a series of open public spaces with distinct characters, rather than narrow and long public corridors as a result of a rectangular grid system. The  strategy of slightly angling the blocks to one another also allow a navigable pedestrian network and open park spaces as well as plazas for differentiated activities and spatial qualities.

The central areas north and south of Mugang Road are primarily residential areas, with retail along Mugang Road . Two 120m high commercial towers form a recognizable landmark near the light rail station, with a larger concentration of retail Both residential areas are composed as a series of connected green spaces and smal parks, surrounded by high rise and midrise residential towers, each boasting high end oval towers in their respective centers. The main vehicular entrances are located on Mugang Road, and are marked with open entrance plazas amongst the retail. Parking is generally provided from within the residential areas as underground parking.

The central parks are designed as environmentally active zones for the mitigation of storm water occurrences and to filter the rainwater in wetland areas. It was especially important to not cover the entire site with underground parking to allow water infiltration into the ground and reduce storm water runoff into the public stormwater system. Therefore the parking has to be extremely compact and at times, here the topography allows, designed in two levels.

The north as well as the south residential site is divided into distinct areas, allowing public pedestrian connection through them, as well as to define identifiable residential neighborhoods. The Northern site has three high-rise areas, ranging from 13 to 33 floors, whereas the southern site has one, as well as two mixed high and medium rise areas with 7 to 27 floors as well as one exclusive villa area of three story buildings.

Project Type: Logistic Park
Location:
Hefei, Anhui Province, China
Service: Urban Design, Architectural Design, Landscape Design
Site Area:
Floor Area:

Proposal:
August 2014

Team:
Lars Gräbner, Christina Hansen, Kelly Raczkowski, Yukun Xu, Shaoxuan Dong